BLIJ MET GOES BETER BEREIKBAAR

Maandag 23 oktober vroeg in de ochtend is de nieuwe afslag op de A58 bij Goes Zuid open gegaan. Het was nog donker toen de afsluitende borden werden weggehaald, en het was leuk om te zien dat er meteen auto’s reden. Ik kreeg thuis per whats app foto’s van blije medewerkers van de gemeente Goes en KWS, geweldig! Om 7 uur belde Omroep Zeeland radio, en de rest van de dag was er ook veel aandacht van de media voor de nieuwe afslag.

Natuurlijk is het spannend om te zien hoeveel automobilisten ervoor kiezen om de afslag te nemen naar Goes Zuid, en om te ervaren of de file bij de Zeelandhallen nu is opgelost.
Op Facebook zijn er veel blijde berichten van mensen die in de Poel werken of elders in Goes moeten zijn. Er zijn mensen die denken dat de file nu weg zal zijn, en mensen die dat nog niet geloven.

Zelf ben ik ervan overtuigd dat het nog even wennen is, maar dat het gebruik zal toenemen en de files bij Goes tot het verleden zullen behoren. Goes Beter Bereikbaar is de slogan, en daar doen we het allemaal voor. Inderdaad kent het project een lange aanloop, ook voordat ik in 2010 wethouder werd was er al veel gestudeerd en gelobbied. Het is goed dat er zoveel overlegd is tussen de gemeenten in de Bevelanden, de provincie, Rijkswaterstaat en het Waterschap. Daardoor lag er lange tijd een plan gereed dat kon rekenen op een brede steun in Zeeland. De grootste uitdaging was om ook “Den Haag” te overtuigen van de noodzaak om de files bij Goes aan te pakken. De minister van I&M, Melanie Schultz van Haegen, was er duidelijk in: prima plan, maar er zijn in heel Nederland plannen en wensen en de hoeveelheid geld is beperkt. Omdat ik echt gedreven was om de files in Goes op te lossen en echt iets te doen voor onze bewoners en bedrijven, wilde ik geen nee horen. Ik heb op diverse (partij)bijeenkomsten mijn gezicht laten zien en gepleit voor Goes.

Gelukkig is eind 2013 het groene licht gekomen, een bijdrage van het ministerie van I&M van ongeveer 8 miljoen euro. Samen met de bijdragen van de provincie, het waterschap en de gemeente Goes kon de gemeenteraad in februari 2014 het besluit nemen voor Goes Beter Bereikbaar. Dit pakket maatregelen omvat niet alleen de aansluiting op de A58 maar ook aanpassingen aan de Fokkerstraat (al uitgevoerd) en het Poelplein (moet nog gebeuren). Nu de aansluiting klaar is, hoorde ik een journalist zeggen: ze hebben er drie jaar aan gewerkt. Dat is ook zo, alleen hebben we niet drie jaar aan de weg gewerkt. Er moest heel veel gebeuren in de voorbereiding, ontwerpen maken van de kruising en die laten beoordelen, het bestemmingsplan aanpassen, uiteraard overleggen met de omwonenden. Iets wat veel mensen niet weten: de zuidkant van de A58 is de gemeente Borsele. Ook hier heeft veel overleg plaatsgevonden, ook met de dorpsraad van ’s Heer Abtskerke. Het fietspad is omgelegd in overleg met het waterschap, er is grond gekocht van de boeren in overleg met het kavelruilbureau van de provincie, dit allemaal voor de aanbesteding plaatsvond .Uiteindelijk is in het voorjaar van 2016 het werk gegund aan KWS. Direct na de zomer is KWS van start gegaan, en nu is dus in oktober 2017 de afslag gereed.

Ik ben enorm blij met deze belangrijke stap voor Goes Bereikbaar. Ik ben er trots op dat dit is gelukt met een projectteam van de gemeente, want het is geen dagelijks werk om een afslag op de snelweg aan te leggen. Ook ben ik heel blij met de goede samenwerking die we de afgelopen jaren hebben gehad met Rijkswaterstaat en het Waterschap Scheldestromen in dit project. Ook de gemeente Borsele en de Stoomtrein Goes Borsele hebben constructief hun medewerking verleend. KWS heeft een prima prestatie geleverd om het werk goed en op tijd af te ronden. Ik wil alle betrokkenen bedanken voor hun inzet want juist door deze samenwerking hebben we laten zien waar we in Zeeland sterk in zijn. Nu kunnen we genieten van het resultaat, niet in de file staan went snel!

Leave a Reply